top of page

why steel.

Κόστος κατασκευής

Επιλέγοντας δομικό χάλυβα σε ένα έργο βοηθάει στην μείωση του συνολικού κόστους κατασκευής. Συγκεκριμένα, επιτυγχάνονται:

 

  • Μικρότερο κόστος θεμελίωσης δεδομένου ότι ο χάλυβας έχει υψηλότερο λόγο αντοχής προς βάρος εν συγκρίσει με άλλα υλικά, οπότε η ανωδομή είναι ελαφρύτερη.

 

  • Μείωση εργατικού κόστους λόγω ταχύτερης κατασκευής.

 

  • Αυξημένη απόσβεση λόγω συντομότερης εμπορικής εκμετάλλευσης του κτηρίου που συνεπάγεται η ταχύτητα κατασκευής.

 

  • Εξοικονόμηση σε περίπτωση μελλοντικών τροποποιήσεων ή προσθηκών, διότι τα μεταλλικά κτήρια είναι εύκολα τροποποιήσιμα.

 

Ταχύτητα κατασκευής

Η ταχύτητα μελέτης, βιομηχανοποίησης και ανέγερσης ενός μεταλλικού κτηρίου επιτρέπει ταχύτερη είσοδο των επόμενων συνεργείων κατασκευής στο έργο και τελικά ταχύτερη αξιοποίηση του έργου για τον επενδυτή. Ο δομικός χάλυβας βιομηχανοποιείται εκτός εργοταξίου, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγάλο μέρος της συνολικής εργασίας έχει ήδη υλοποιηθεί πριν εμφανιστούν τα δομικά στοιχεία στο εργοτάξιο. Αντίθετα, άλλα υλικά εξαρτώνται από την πρόσβαση στο εργοτάξιο και τις καιρικές συνθήκες προκειμένου να αρχίσει η τοποθέτησή τους. Η παραγωγή των δομικών στοιχείων χάλυβα από την άλλη πλευρά γίνεται σε στεγασμένο περιβάλλον που εξασφαλίζει επιπλέον την κατασκευαστική ακρίβεια προς όφελος της ποιότητας αλλά και της ακριβούς και ταχείας ανέγερσης. Έτσι, αποφεύγονται δαπανηρές και χρονοβόρες τροποποιήσεις στο εργοτάξιο. Σε αντιδιαστολή, οι κατασκευές μπετόν καθυστερούν σημαντικά, λόγω της ανάγκης τοποθέτησης ξυλοτύπων, στήριξης αυτών, σκυροδέτησης και απαιτούμενου χρόνου ωρίμανσης.

 

Ευελιξία σε μελλοντικές τροποποιήσεις

Ένα μεταλλικό κτήριο είναι πιο εύκολο να προσαρμοσθεί σε νέες συνθήκες φορτίσεων, προσθήκες καθ’ ύψος και γενικά αλλαγές των απαιτήσεων του κτηρίου από τον Ιδιοκτήτη του μελλοντικά. Τα μεταλλικά δοκάρια και υποστυλώματα μπορούν να ενισχυθούν για την παραλαβή πρόσθετων φορτίων με ελάχιστη επίδραση στις κατόψεις των ορόφων. Ανοίγματα μπορούν να υλοποιηθούν για την μελλοντική προσθήκη κλιμάκων, ανελκυστήρων ή μηχανολογικού εξοπλισμού. Πρόσθετες στάθμες παταριών/ορόφων μπορούν να υλοποιηθούν με ευκολία. Η δυνατότητα λοιπόν εύκολων μελλοντικών τροποποιήσεων, προσθέτει αξία στο κτήριο στα χρόνια της χρήσης του.

Αισθητική

Ο δομικός χάλυβας μπορεί να δώσει όμορφες κατασκευές και επιτρέπει απεριόριστες μορφές αρχιτεκτονικής έκφρασης. Από έντονες καμπύλες, μέχρι μεγάλους προβόλους, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μπορεί να κυμανθεί από λιτές γραμμές μέχρι σύνθετες, «γλυπτές» δημιουργίες. Η λυγηρότητα και δύναμη την ίδια στιγμή του χάλυβα επιτρέπουν ποικιλία αρχιτεκτονικής έκφρασης λόγω της έμφυτης «διαφάνειας» των μεταλλικών σκελετών.

 

Υψηλή ποιότητα κατασκευής

Ο δομικός χάλυβας είναι υλικό με απόλυτη προβλεψιμότητα αναφορικά με την ποιότητά του. Ξεκινώντας από το χαλυβουργείο, ο χάλυβας παράγεται σε συγκεκριμένη αντοχή και διαστάσεις διατομών. Επομένως, ο μηχανικός έχει εμπιστοσύνη και σιγουριά ότι το υλικό θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς. Εν συνεχεία, στο εργοστάσιο βιομηχανοποίησης, εξασφαλίζεται ότι παράγονται δομικά στοιχεία σε απόλυτα αυστηρά περιθώρια ανοχών και συνεχή προγράμματα ποιοτικού ελέγχου. Τα τελευταία, εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, μέσω ανεξάρτητων επιθεωρητών, εξασφαλίζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος αλλά και των διαδικασιών παραγωγής του (κοπή, συναρμολόγηση, συγκολλήσεις, κοχλιώσεις, βαφή/γαλβάνισμα και μεταφορά).

 

Βιωσιμότητα

Ο δομικός χάλυβας είναι κατ’ εξοχήν «πράσινο» υλικό κατασκευών. Οι δυνατότητες ανακύκλωσής του ξεπερνούν οποιοδήποτε άλλο υλικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 98% του δομικού χάλυβα ενός κτηρίου στο τέλος της ζωής του μπορεί να ανακυκλωθεί σε νέα προϊόντα χάλυβα, χωρίς μείωση των μηχανικών χαρακτηριστικών του. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές, καθιστώντας τον χάλυβα ένα «πολυανακυκλώσιμο» υλικό.

 

Σεισμική συμπεριφορά

Σωστά μελετημένες κατασκευές συμπεριφέρονται άριστα σε σεισμική καταπόνηση. Ο χάλυβας είναι όλκιμο υλικό, οπότε η σωστά σχεδιασμένη μεταλλική κατασκευή εμφανίζει μεγάλη πλαστιμότητα. Μία πλάστιμη κατασκευή έχει την δυνατότητα να απορροφά σημαντικά ποσά ενέργειας κατά την διάρκεια του σεισμού, περιορίζοντας έτσι την συνολική βλάβη του κτηρίου. Έτσι, το κτήριο εμφανίζει ελεγχόμενη πλαστική παραμόρφωση σε καθορισμένες θέσεις, χωρίς συνολική αστοχία του φορέα. Επιπλέον, λόγω του μικρότερου ιδίου βάρους του μεταλλικού σκελετού (ως και 70% ελαφρύτερο από ένα αντίστοιχο κτήριο μπετόν), οι αδρανειακές δυνάμεις του σεισμού, και επομένως οι σεισμικές δυνάμεις, περιορίζονται σημαντικά.

Συμπερασματικά

Βασικά πλεονεκτήματα του χάλυβα είναι η ταχύτητα ανέγερσης, η οποία σε πολλές κατασκευές αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, η δυνατότητα βιομηχανικής προκατασκευής ώστε να εξασφαλίζεται άρτια ποιότητα και αποφυγή εκτέλεσης πολλών επί τόπου του έργου εργασιών, τα χαμηλά νεκρά φορτία της κατασκευής λόγω μεγάλης αντοχής του υλικού (που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα σε περιπτώσεις κακών εδαφών αλλά επιπλέον οδηγεί και σε μειωμένη σεισμική ένταση), καθώς και η δυνατότητ μελλοντικής τροποποίησης, επέκτασης ή ενίσχυσης της κατασκευής. Εξ άλλου πρέπει να τονισθεί η ικανότητα να συμπεριφέρεται με άριστο τρόπο σε περιπτώσεις εξαιρετικών φορτίων (π.χ. σεισμός, εκρήξεις κ.λπ).

Anchor 1
bottom of page